De week van 9 tot 15 november 2015 was de Week van de Veilige Lift, waarin aandacht werd gevraagd voor het thema liftopsluiting. RECO zorgde er samen met RECO Special Products voor dat voorbijgangers in het centrum van Haarlem zelf konden ervaren hoe het is om in een lift opgesloten te zijn en welke acties nodig zijn om bevrijd te worden.

 

De campagne was een initiatief van het Liftinstituut, de Nederlandse certificatie-instelling en dienstverlener voor liften, gevelonderhoudsinstallaties, hoogwerkers en vergelijkbare apparatuur. Met 43 meldingen per dag en een totale opsluitingstijd van 42.500 uur per jaar is liftopsluiting een niet te onderschatten probleem voor mensen met liftangst. Eén op de vier Nederlanders heeft weleens vastgezeten in de lift. Ruim één derde van de opgesloten liftgebruikers probeert zichzelf te bevrijden. “Levensgevaarlijk”, aldus een woordvoerder van het instituut. “Je kunt het beste rustig blijven, de alarmknop indrukken en wachten tot je bevrijd wordt.”

 

Om mensen bewust te maken van de beste manier om met liftopsluiting om te gaan, leverde RECO Special Products The Escapator, een 12 meter hoge tijdelijke lift die op 11 en 12 november op de Grote Markt in Haarlem stond. RECO leverde al het overige materieel om de liftopstelling werkend te krijgen, te denken is aan de stroomvoorziening middels aggregaten, een publieksvriendelijke trapopgang gemaakt van steiger, unit voor de besturing van de lift en lichtmast om het geheel ook in de avonduren toegankelijk te houden en goed uit te lichten.

 

Goed ontvangen

SBS6-presentator Jochem van Gelder verrichtte de officiële opening door zelf in te stappen en een ritje te maken. Dat de actie goed werd ontvangen, bleek uit het grote aantal bezoekers die zijn voorbeeld volgden. Een aantal van hen werd zelfs in de lift gefilmd. Dankzij de gezamenlijke actie weten veel mensen nu beter hoe ze met liftangst kunnen omgaan.

 

RECO. De beste start van elk project!