Vloerverwarming in april

Zelfs met de lente op komst kan het handig zijn om verwarmingsmaterieel in te zetten voor een bouwproject. Met de wisselende temperaturen kunnen namelijk scheuren ontstaan in de dekvloeren. Om de temperatuur stabiel te houden maken we gebruik van het opstook- en afkoelprotocol. Hiervoor verhuren wij zelfs bij 16 graden nog verwarmingsmaterieel als de Luchtbehandelingsunit.


Het opstook- en afkoelprotocol

Bij het opstook- en afkoelprotocol brengt men de temperatuur in een pand omhoog om de thermische werking uit het beton te halen. In enkele dagen stookt men de watertemperatuur tot maximaal 40 graden. Het is hierbij aan te raden om dit in stappen van 5 graden per dag te doen. Door de langzame verandering in temperatuur zet het beton geleidelijk uit en verliest het zijn werking. Door het beton ook weer geleidelijk af te laten koelen voorkomt men dat er scheuren ontstaan bij het krimpen. 

Om het opstook- en afkoelprotocol toe te passen verhuurt RECO de Luchtbehandelingsunits (LBU). De LBU functioneert als een verwarmingsketel en is in staat een heel blok eengezinswoningen of appartementencomplex te verwarmen. Doordat men de LBU 24 uur per dag kan laten stoken op een stabiele temperatuur, is dit een geschikte machine om het opstook- en afkoelprotocol uit te laten voeren. Met twee aansluitingen (aanvoer en retour) circuleert de machine warm water door de leidingen. Zo houdt u de dekvloer op de juiste temperatuur zonder de hele ruimte te hoeven verwarmen en voorkomt u schade tijdens de bouw. 

Opstook- en afkoelprotocol voor nieuw zorgcomplex Zonnehof

Sinds enkele weken maakt installatiebedrijf Lok Techniek ook gebruik van een LBU ten behoeve van het opstook- en afkoelprotocol. In Mijdrecht installeren zij de centrale verwarming van het nieuwe zorgcomplex Zonnehof. Na het aanleggen van de verwarmingsleidingen worden de dekvloeren gestort. In een periode van 4 weken worden de vloeren twee keer opgewarmd en gekoeld om het cement aan de temperatuurovergang te laten wennen. Nadat het opstook- en afkoelprotocol is uitgevoerd blijft de LBU nog 4 weken op locatie als noodketel tot de definitieve ketels geplaatst en geïnstalleerd zijn.

Wilt u meer weten over het opstook- en afkoelprotocol of de mogelijkheden van onze Luchbehandelingsunits? Neem gerust contact op met onze adviseur ‘Energie, Licht en Warmte’.