Steigers en trappentoren voor uitbreiding OK-complex VUmc Amsterdam

Het VU medisch centrum in Amsterdam investeert in een nieuw OK-complex. Op de zesde verdieping worden twee hybride operatiekamers en één reguliere OK naast de reeds bestaande OK-voorzieningen gerealiseerd. Een nieuwe opbouw op de zevende verdieping biedt ruimte aan de techniek. Tijdens de periode van sloop, bouw en inrichting - van de zomer van 2015 tot de zomer van 2016 - blijft het ziekenhuis in bedrijf. RECO leverde niet alleen het benodigde steigermateriaal en een trappentoren, maar was ook verantwoordelijk voor de engineering/tekeningen en de montage. 

Een hybride operatiekamer is een combinatie van een conventionele, steriele operatiekamer en een angio- en interventiekamer. Door deze twee te combineren, kunnen in een hybride OK verschillende handelingen worden verricht, waardoor de hybride OK bij uitstek geschikt is om operaties multidisciplinair uit te voeren. De uitbreiding kenmerkt zich door hoogwaardige technologie en een hoog kwaliteits- en flexibiliteitsniveau. De uitvoering is verdeeld over twee fases, ruwbouw en afbouw, waarbij de oplevering van de in augustus 2015 begonnen bouw in juli 2016 is voorzien.


Steigerwerk met oppersteiger en trappentoren

De sloop, bouw en inrichting vinden plaats terwijl het ziekenhuis doorwerkt. Op het dak moet de traumahelikopter gewoon kunnen landen en de nabijgelegen Spoed Eisende Hulp dient gewoon bereikbaar te blijven. Dat maakt de bouw zowel technisch als logistiek tot een staaltje van precisiewerk. De bijdrage van RECO bestaat uit ruim 1.300 m² steigerwerk, een oppersteiger van 150 m² voor materiaal en bevoorrading en een 29 meter hoge trappentoren waarbij de engineering, het tekenwerk ook door RECO-specialisten werd uitgevoerd. De aan- en afvoer van materialen gebeurt buitenom. Om grote materialen het dak op te hijsen, wordt gedurende de bouwtijd in 12 weekends gebruik gemaakt van een mobiele kraan. Fietsers en voetgangers worden dan omgeleid. De spoedeisende hulp blijft in die weekends bereikbaar.