Hefsteiger ingezet nabij druk verkeerspunt in Leiden

Sinds 2013 is Level in Leiden een beeldbepalend gebouw in het stationsgebied. Ondanks dat de kavel tot de randen toe gevuld is met het bouwwerk, is door de vele inpandige open ruimten een transparante sfeer bereikt met vrij uitzicht op de treinsporen en de stad. Het gebouw biedt onderwijs (ROC), een hotel en kantoorruimte.

Momenteel verricht Blitta B.V. gevelwerkzaamheden aan het pand. Blitta is een specialist in het industrieel ontwerpen en produceren van integrale gevelconstructies, waarbij alle mogelijke technieken, materialen en functies kunnen worden gecombineerd.


Dubbel mast hefsteiger

Om de werkzaamheden mogelijk te maken kreeg RECO opdracht een hefsteiger op te richten, rekening houdend met enkele bijzondere omstandigheden. Zo bleek in de voorbereiding de verankering een uitdaging te zijn, omdat daarvoor pas een mogelijkheid was op een hoogte van 27 meter. Om de krachten tot en met 26 meter op te vangen is er dan ook gekozen voor een dubbele mast. Een andere complicerende omstandigheid vormde de aanwezigheid van de fietsenstalling van het ROC, waarboven de hefsteiger moest verrijzen.


Opbouwen van de hefsteiger

De manoeuvreerruimte voor het opbouwen van de hefsteiger bleek minimaal, waardoor tijdelijke verkeersmaatregelingen en afzettingen noodzakelijk waren, zodat een kraan op de busbaan en voor de uitrit van de parkeergarage kon worden opgesteld. Mede door de inzet van een viertal verkeersregelaars kon het gehele montageproces veilig en succesvol verlopen.

Bij de oplevering stond een Scanclimber 4700 met een hoogte van 51 meter en een solide werkplatform van 31 meter ter beschikking voor de monteurs van Blitta.

Lees meer over onze hefsteigers