Werkvloer op 4,5 meter hoogte voor renovatie aan Amsterdams café In ´t Aepjen


Authentiek bruin café In ’t Aepjen moest gerenoveerd worden. Het Amsterdamse proeflokaal dat zijn bestaan begon in de zestiende eeuw als zeemansherberg heeft een opknapbeurt gekregen. Het pand is een van de twee nog overgebleven houten huizen van Amsterdam. De volledige gevel moest opnieuw geschilderd worden en ook het hout dat rot was moest worden opgeknapt. Aannemer Hillen en Roosen, verantwoordelijk voor deze bijzondere renovatieklus, nam contact op met RECO voor het benodigde steigerwerk.

 

Beperkte tijd en ruimte vraagt om een passende oplossing
Het pand dat gebouwd werd in 1544 is momenteel eigendom van het net gerestaureerde Barbizon Hotel. Op de begane grond bevindt zich het café en de daarboven gelegen verdiepingen dienen als hotelkamers. Door de beperkte ruimte in de straat en korte tijd die beschikbaar is om te laden/lossen, heeft RECO in samenspraak met de opdrachtgever naar een passende oplossing gezocht. Hieruit was het plan ontstaan om op 4,5 meter boven de weg een platform te maken die dient als werkvloer om de steiger te plaatsen.

 

Het platform, welke over de volle breedte van de straat heen ging, was op staanders geplaatst aan de café zijde. Zo is er in de smalle Amsterdamse straat toch een veilige situatie gecreëerd waarmee er nagenoeg geen belemmeringen waren voor verkeer en voetgangers.

 

Leuk weetje; In de aap gelogeerd
De naam van het café In ´t Aepjen is niet zomaar een naam. Vroeger was In ´t Aepjen een zeeliedenherberg waar drank betaald werd met meegenomen apen uit overzeese werelddelen. De zeelieden namen niet alleen apen mee, maar ook hun vlooien. Iedereen die in de herberg gelogeerd had, kwam er al krabbend naar buiten. Ze waren dus mooi ´in de aap gelogeerd´. 

Terug