Slimme bouwplaatsinrichting bespaart tijd en kosten

Bouwplaatsinrichting was lange tijd een ondergeschoven kindje. Daar komt steeds meer verandering in. Niet in de laatste plaats omdat de overheid en netbeheerders daarop aansturen. Maar ook omdat aannemers zich steeds bewuster worden van de meerwaarde van een efficiënte, veilige en bedrijfszekere inrichting van hun bouwlocatie.

Een bedrijf dat die meerwaarde ook ziet, en biedt, is RECO. Vanuit de businessunit Bouwplaatsinrichting biedt een specialistisch team, met zes monteurs in het veld en acht in de werkplaats oplossingen op het gebied van kabels, (hoofd)verdeelkasten, kraankasten, water, riolering, gas en bouwhekken. “Met onze producten en diensten dragen we bij aan de totaaloplossingen van RECO”, zegt business unit manager Jeroen Ooms. “Een mooi voorbeeld hiervan is project Blok C te Amsterdam. Voor dit grote werk leveren we vrijwel alles. Van keten tot steigers en bouwliften, inclusief de aansluiting van maar liefst 800 ampère.”

Gedegen ontwerp, betrouwbaar materieel

Binnen de businessunit Bouwplaatsinrichting is veel expertise in elektra. “Als aannemer kun je tegenwoordig niet zomaar een aansluiting aanvragen voor een bouwlocatie”, legt Ooms uit. “Zowel de netbeheerder als de overheid stellen hoge eisen aan de kwaliteit en veiligheid van de installatie. Dat vraagt om een gedegen ontwerp en betrouwbaar materieel. Hierin denken wij met de aannemer mee. In het kader van veiligheid berekenen we de benodigde diameters van de kabels. Betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid zijn eveneens belangrijk. In onze ontwerpen zijn daarom altijd een hoofdkast en meerdere groepen opgenomen.”

Tijd en kosten besparen

“Wij helpen aannemers met een slimme en efficiënte bouwplaatsinrichting”, vervolgt Ooms. “Dat bespaart gedurende de uitvoering van een project veel tijd. En mogelijk ook kosten. Bijvoorbeeld op de aansluiting. Veel aannemers vragen bij de netbeheerder een aansluiting voor grootverbruik aan, vanuit de aanname dat dat ook nodig is. Dat is echter niet altijd het geval. Wij kunnen een goede inschatting maken van het verbruik, en daarmee van het aantal benodigde ampères. Volstaat een aansluiting voor kleinverbruik, tot 80 ampère, dan scheelt dat vele duizenden euro’s.”

Droogstoken

Wat voor elektra geldt, geldt ook voor andere installaties. RECO adviseert, engineert en levert materieel op het gebied van o.a. watervoorziening, sanitair, camerabeveiliging en verwarming. Ooms: “Iets wat op voorhand vaak vergeten wordt, is droogstoken. Wij attenderen de aannemer hier in het voortraject op, vooral wanneer er ‘s winters afgebouwd moet worden. Stuc- en schilderwerk zijn lastig te realiseren bij vocht en koude. Wij bieden hiervoor een luchtbehandelingsunit die zeven woningen tegelijk kan verwarmen en drogen. Daarnaast kan hij ook toegepast worden bij hoogbouwprojecten, omdat hij 10.000 m2 tot 10°C kan verhogen. Zo kunnen de werkzaamheden gewoon doorgaan.”

Breeam

Op steeds meer bouwprojecten wordt gestreefd naar een BREEAM-certificering. Een duurzame bouwplaatsinrichting, met onder andere verantwoord gebruik van energie en water, draagt aan een hoge BREEAM-score bij. Ooms geeft een voorbeeld: “We passen vrijwel overal LED-verlichting toe. Daarbij testen we verschillende lampen. Door te kiezen voor de lamp die het verst schijnt, hoeven we er minder te gebruiken. Verder volgen we de nieuwste ontwikkelingen op de voet, zodat we de klant altijd van de meest actuele adviezen kunnen voorzien.”

Bron: Stedenbouw
Tekst: Patricia van der Beek