Rijksmonument Villa Van Waning beschermt tegen weersinvloeden door RECO


Aan de Nijverheidstraat te Rotterdam vinden we Villa Van Waning, een pand dat in 1898 in gebruik werd genomen. 

Tot 1991 was het gebouw in dienst als hoofdkantoor een beton- en aannemingsfirma. Sinds 2000 is het een rijksmonument en in handen van de gemeente Rotterdam. Het pand verkeerd momenteel in zeer slechte staat, waardoor het beschermt diende te worden tegen hevige weersinvloeden. De gemeente Rotterdam kwam bij RECO met de vraag hier een tijdelijke oplossing voor te bedenken.

 

Vrijstaande steigerconstructie
Villa Van Waning, typerend door haar cementstenen voorgevel en de elementenvloer, heeft een architectuur- en cultuurhistorische waarde. Om het pand niet verder te beschadigen, hebben we het gebouw tijdelijk ingepakt. Het betreft een volledig op zichzelf staande constructie, zodat het monumentale pand vrij blijft van verankeringen en dergelijke. De steigerconstructie is daarnaast voorzien van werkvloeren, waardoor de staat van het pand op elk gewenst moment geïnspecteerd kan worden.

 

Beschermlaag tegen elementen
Het steigerwerk is voorzien van een kapconstructie gemaakt van tralieliggers en buizen. Daaromheen is steigergaas en krimpfolie bevestigd dat de beschermlaag vormt tegen de elementen. Om het pand zijn City Fence hekwerken geplaatst, zodat onbevoegden niet bij de beschermlaag kunnen. De gehele constructie blijft zo’n tien weken staan.

Terug